neděle 20. listopadu 2011

Protest VSA Semily

Dne 27.10.2011 se náš premiér Petr Nečas zúčastnil schůzky s prezidentem USA Barackem Obamou. Obamův kabinet si lobisticky předcházel premiéra ČR Nečase pod příslibem dokončení dalších 2 bloků jaderné elektrárny Temelín pro firmu z USA Westingahause, když jsou do soutěže pro dostavbu elektrárny přihlášeny i další zahraniční firmy.

Toto je však jen záminkou pro to, jak dostat vojenskou základnu USA z Německa, kterou tam již Němci nechtějí, do České republiky. Když se nepodařilo umístit americký radar v Brdech, tak se nyní plánuje umístění cizí vojenské základny u nás. Její přesunutí k nám by bylo pro USA velice levné a výhodné, zejména z pohledu politického ale i ekonomického.To je pro nás naprosto nepřijatelné!

V době krize, kdy se musí všude šetřit, si Česká republika vydržuje v zahraničí cca 500 člennou vojenskou misi. Takovýto jeden voják( žoldnéř) bojující za cizí zájmy, zejména zájmy USA, nás stojí až 150 000 Kč měsíčně, což je ročně 900 miliónů Kč. Oslabuje to naši mini armádu, která tak jako i další odvětví, má šetřit. Celkem se tak vystřídalo v zahraničí již 24 tisíc našich vojáků.

A to nemluvíme o kauzách Grippenů, Pandurů apod., které byly nakoupeny v zahraničí za předražené peníze a na nichž si nahrabali někteří zprostředkovatelé těchto pochybných obchodů. Přitom žádné zakázky pro český průmysl získány nebyly.

Pokud hovoříme o naší bezpečnosti, pak k tomu zejména neslouží především rozhlasová stanice Svobodá Evropa na našem území, jejíž vysílání do světa ohrožuje především naši bezpečnost.

Protestujeme též proti výprodeji našich architektonických budov-Lobkovicova paláce, pro Německou spolkovou republiku.Měl by to být majetek patřící zastupitelství NSR výměnou za skleníkovou budovu v Berlíně, která je provozně značně nákladná a téměř bez hodnoty.Takovouto výměnu především podporuje současný ministr zahraničí Karel Schwarzenberg včetně umístění sídla Sudeťáckého landsmanschaftu v Praze a přemístění americké vojenské základny z Německa k nám.

Přitom samy USA do konce roku 2011 stahují neúspěšné a nadbytečné jednotky z Afganistánu, který se stal střelnicí na vyzkoušení zbraní NATO.

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že co se v naší republice děje, není v našem národním zájmu a zájmu naší bezpečnosti, ale v zájmu vojenskoprůmyslového komplexu a mezinárodního kapitálu jako celku. Naše vláda jim jde plně na ruku a podílí se tak nba prosazování jejich záměrů ve světěi u nás bez ohledu na demokracii a lidská práva, kterými se tak ráda ohání.

S tímto postupem vlády zásadně nesouhlasíme a trváme na tom, aby byla vládou lidu a hájila jeho zájmy, tak jak jí to ukládá Ústava České republiky nebo podala demisi!

Dne 8. 11. 2011 

Okresní výbor Vlasteneckého sdružení antifašistů v Semilech